Antisomettajan Via Dolorosa

Katselin taannoin Netflix dokumentin nimeltä The Social Dilemma, missä käsiteltiin some-yhtiöiden tarvetta saada meidän silmäpallomme pomppimaan kohti heidän sovelluksiaan ja tämän sortin liiketoiminnan vaikutuksesta ihmisten henkiseen kasvuun. Karrikoitu vastaus on, että ainut mikä kasvaa, on näiden yritysten tulovirta.

Tavoitteeni on auttaa ihmisiä ja yrityksiä vähentämään tästä toiminnasta aiheutuvaa henkistä kuormaa, mutta syy miksi dokkari resonoi tällä kertaa vahvasti, ei ollut siinä, miten some sotkee aikuisten elämää, vaan siinä, miten se soseuttaa kasvavan lapsen elämää. Oma jälkikasvu on toistaiseksi vielä kaukana swaippailun, näppäilyn ja feikkiuutisten maailmasta, mutta halutessani voisin jo tarjota hänelle parhaita paloja videopalveluista tai antaa hänen kehittyvien aivojen pureskeltavaksi kosketusnäytöllä varustetun viihdelätyn.

Lähitulevaisuudessa some-yhtiöiden aikeissa tuskin on kipittää suorinta tietä tapakoulutukseen ja moraalikäsitystä kasvattavaan oppilaitokseen. Vaikka en ole ennustajanlahjoilla varustettu meedio, olen melko varma, että lapseni lähestyessä kouluikää on hänen potentiaalisesta huomiostaan taistelevat ohjelmisto -ja peliyhtiöt vain lisääntyneet nykyisestään. En halua olla julma kasvattaja, mutta haluisin noudattaa nykymaailman näkökulmasta julmaa kasvatusmetodia ja estää naperoiseni ja internetin koukuttavan puolen kohtaamista mahdollisimman pitkään. Samaan aikaan huolestun ajatuksesta, että joku päivä hänen tutkaansa osuvat ikäisensä vaahtosammuttimet, jotka ovat enenevissä määrin ottaneet roimaa etumatkaa treenatessaan peukalopainin MM-kisoihin.

Tiedämme jo vuosikymmenien kokemuksella, minkälainen kohtalo voi olla lapsella, joka ei noudata normeja ja kulkee vastavirtaan aluksi tietämättään ja lopuksi vanhempiensa tahdosta. Olen henkisesti varautunut jos jonkinlaiseen vastarintaan, mutta en osaa sanoa, että minkälainen kolaus se olisi, jos digi-on-vain-työkalu -kasvatusmetodini tekee lapsestani digiajan prosenttijengiläisen, jonka oikeus sosiaaliseen elämään punnitaan some-tilien määrässä.

PS. Olin Netflixin suositusalgoritmille ehkä maailman helpoin kohde.

Keskustelu aiheesta:

Ota yhteyttä!

Evästeitä havaittu! Käytämme evästeitä vain sivuston analysointiin ja kehitykseen, eikä dataa jaeta kolmansille osapuolille.